
NEW YORK STATE VOLLEYBALL OFFICIALS 

NEWSLETTER #1 – OCTOBER 12, 2013 

 Greetings! This is the first NYSCVOA newsletter for the 2013-2014 
season. 

  SITUATION #1 

 An official wants to wear the NYSCVOA officiating shirt at an event 
with schools who are not members of NYSPHSAA. 

RULING: 

 Incorrect procedure – NYSCVOA was required to be very specific in 
outlining what materials/apparel would be covered under the Service Mark 
Agreement as well as where these items could be worn. NYSCVOA has a 
contractual agreement with NYSPHSAA. If a school is a “friend of 
NYSPHSAA” or a member school, the approved apparel may be worn for 
competition. If not, you may wear whatever your Board/Chapter has 
approved for those contests, but not the NYSCVOA approved uniform shirt, 
sweater, windbreaker, etc.  

BY: Sally Wise, NYSCVOA President, 8-27-13 --- Note: Any questions 
dealing with NYSCVOA apparel should be addressed to Sally. 

SITUATION #2 

 A team wants to use a volleyball that has nine panels or is dimpled. 

RULING: 

 Both volleyballs are illegal. – NYSPHSAA follows the 2012-2013 
NCAA Volleyball rulebook. Rule 3.1.2 notes that “The Ball must be 
spherical with a flexible, smooth leather or leather-like cover of 12 or more 
panels with a separate bladder. It will be uniform and light in color, or a 
combination of colors; at least one-third of the surface must be white or 
light.”  

BY: NYSCVOA Executive Committee 



SITUATION #3  

 Certain cultures wear gems that are placed in the middle of the 
forehead. These gems are not removable as they are impaled into place. 
The referees allow a player to participate in a match wearing a gem in the 
middle of his/her forehead as the referees deem the gem to not be 
dangerous to anyone. 

RULING #3 

 Incorrect Procedure – The student would need to apply to the 
NYSPHSAA office under Permission for Special Accommodations. A letter 
should come from the school along with a picture requesting approval to 
wear the gem. If the player can not produce a letter of approval from 
NYSPHSAA, he/she should not be allowed to participate in the match. 

BY: NYSPHSAA, Robert Stulmaker, 8-27-13 

TEST QUESTION #19 (NYSCVOA 2013 TEST – FORM A) 

 “Before the service contact, the libero tracker reports to the R-2 that 
the libero, who has already served in position 1, is preparing to serve again 
in position 4. The R-2 immediately requests a team delay sanction from the 
R-1 for the illegal replacement.” 

RULING: 

 Correct procedure – Rule 12.2.1.2 

BY: Anne Pufahl, NCAA Rule’s Interpreter 

NOTE: “If the team corrects the illegal libero replacement prior to the serve 
there is no penalty. If the officials have to get involved with a correction a 
delay sanction should be issued. If the serve is contacted a positional fault 
should be whistled. 

BY: Anne Pufahl – 8-27-13 

Please note in question #19 the officials became involved when the libero 
tracker notified the R-2, therefore, a team delay sanction is warranted. 



TEST QUESTION #18 (NYSCVOA 2013 TEST – FORM A) 

 “The R-1 blows his/her whistle for service. The server bounces the 
ball off his/her foot and it travels towards a line judge. The line judge picks 
up the ball and tosses it back to the server. The R-1 whistles and signals a 
replay.” 

RULING: Correct Procedure – Rule 4.2.4 

BY: Anne Pufahl, NCAA Rule’s Interpreter, 9-12-13 

TEST QUESTION #56 (NYSCVOA 2013 TEST – FORM A) 

 “After R-1 whistles for service, Team A’s server bounces the ball off 
his/her foot and it enters his/her team’s bench area. A teammate in the 
warm-up area returns the ball and the server is able to execute the serve 
within eight seconds. R-1 allows play to continue.” 

RULING: 

 Correct Procedure – Rule 13.1.3.3 

BY: Anne Pufahl, NCAA Rule’s Interpreter, 9-12-13 

NYSCVOA TECHNIQUE CHANGES – 2013 

 There were two NYSCVOA technique changes that were presented 
at this year’s state interpretation in August. 

TECHNIQUE CHANGE #1: 

 When a team has used their second time out, the second referee will 
either signal “two” to a coach or verbally indicate “two” to a coach. There 
will be no Time out signal prior to notifying the coach that he/she has used 
their second timeout. 

TECHNIQUE CHANGE #2: 

 When a team has used their 15th, 16th, 17th, or 18th team substitution, 
the second referee will either signal the number of team substitutions used 
to a coach or verbally indicate the number of team substitutions used to a 
coach. There will be no Substitution signal prior to notifying a coach that 



he/she has used 15, 16, 17, or 18 team substitutions.  Remember the First 
Referee is notified when a team has used 18 team substitutions. 

BY: NYSCVOA Executive Committee 

 

 R E M I N D E R  

 Please make sure are aware of that the NYSCVOA Rules and 
Procedures Manual can be found on our website; MHBVO.org. The Manual 
contains important information about NYSCVOA procedures as well as 
New York State approved Rule Modifications. 

    MHBVO Interpreter Observations 

R1 please allow the R2 to handle their responsibilities; Substitutions, T/O 
net calls, centerline violations, out of bounds on R2 side and defensive 
rotations. R1 are attempting to handle everything. Let the R2 do their job 
and make the calls.  

R1 & R2 scan the benches after every end of rally; look for subs, T/O other 
issues etc. R2 do not whistle for substitution without a substitute in the sub 
area. The player leaving the court can not call for a sub unless she is the 
captain. Only she or the coach can ask for a sub. Wait for the sub to enter 
the sub area. If captain or coach requests a sub then whistle and signal. R2 
mimic the sub signal. 

R1 & R2 when a whistle is blown make eye contract first before making any 
signal; end of rally, fault etc. 

R2 be confident, blow a strong whistle and be deliberate with mechanics 
and signals. Signals are way too sloppy, incorrect or not made at all. Once 
R2 has completed all activities give the set back to the R1. Use the correct 
signal. R1 wait for the R2 to signal before calling for serve. 

R2 do not call lines using discrete signals, if R1 needs help let him or she 
ask you for help. Then let R1 know what you have. Pre game conferences 
are vital.  


